Istoria contrafactuală: „Cum ar fi arătat lumea dacă Lenin și Stalin nu existau”? Un vlogger de pe YouTube prezintă SCENARII

Istoria contrafactuală: „Cum ar fi arătat lumea dacă Lenin și Stalin nu existau”? Un vlogger de pe YouTube prezintă SCENARII
Sursa Foto: Shutterstock
Publicat: 30/04/2024, 23:59
Actualizat: 01/05/2024, 00:53

Dintre toate revoluțiile din istorie, niciuna nu a fost mai radicală decât Revoluția Bolșevică.  În 1917, Imperiul Rus era devastat de sărăcie și de Primul Război Mondial dus cu Imperiul German din 1914.

Țarul Nicolae al II-lea era un monarh detașat de realitate, familia țaristă era sub influența misticului Grigori Rasputin, în timp ce țăranii, muncitorii, soldații și familiile lor erau într-o situație precară. Vladimir Lenin, conducătorul revoluției proletare, era un maestru al manipulării care a reușit să păcălească mulțimea înfometată cu „pace, pâine și pământ” și să instaureze unul dintre cele mai opresive regimuri din istorie.

Germanii i-au ajutat pe bolșevici, furnizându-le milioane de mărci germane în timpul Primului Război Mondial, cu scopul de a destabiliza Rusia și a o scoate din război. Obiectivul a fost atins când Vladimir Lenin a fost transportat de la Zurich cu un tren plumbuit până la Petrograd (Sankt Petersburg de azi). Restul … e istorie.

Autorul canalului de YouTube,  AlternateHistoryHub ce a fost  înființat din 2012, publică videoclipuri cu scenarii provocatoare de istorie contrafactuală, precum „ce s-ar fi întâmplat dacă Germania nazistă câștiga cel de-al Doilea Război Mondial?”, „dacă americanii ar fi pierdut Războiul de Independență?”, „dacă Imperiul Roman nu se prăbușea niciodată”, „dacă Napoleon Bonaparte câștiga la Waterloo” sau „dacă Atlantida ar fi existat”.

Dacă Uniunea Sovietică nu s-ar fi format niciodată

În cel mai nou videoclip al său, vloggerul susține că dacă Lenin nu ar fi existat, cursul istoriei ar fi fost similar. Doar că bolșevicii ar fi fost mai puțin agresivi, neavându-l pe Lenin drept lider. Soarta monarhiei țariste era oricum pecetluită. Era inevitabil ca țarul Nicolae să fie îndepărtat de la putere.

În acest scenariu, Rusia nu s-ar fi retras din război și nu ar fi încheiat o pace separată,  ci ar fi continuat să se lupte cu Germania și Puterile Centrale, fiind ajutată financiar și militar de către Antanta. Armata Albă ar fi fost cea care ar fi ieșit în evidență, cu amiralul Alexandru Kolchak ca lider. După război, el ar fi instaurat un regim autoritar și ar fi avut aceleași politic agresive ca ale Rusiei moderne de azi.

Pe de altă parte, Ucraina, Finlanda, Belarus, Armenia, Georgia, Polonia și statele baltice și-ar fi proclamat independența. Uniunea Sovietică nu ar fi fost creată.  Dar Alexandru Kolchak ar fi încercat să suprime mișcările separatiste pentru a menține imperiul unit și ar fi ocupat Belarus, estul Ucrainei și nordul Turciei. În realitatea istorică,  amiralul a fost trădat de șeful misiunii militare aliate în Siberia și de Legiunea Cehoslovacă. A fost predat socialiștilor-revoluționari locali în ianuarie 1920. Bolșevicii l-au executat luna următoare la Irkutsk. În final, bolșevicii au câștigat războiul civil din Rusia, iar Vladimir Lenin a devenit liderul și fondatorul Uniunii Sovietice.

Dacă Troțki ar fi fost în locul lui Stalin

Într-un alt videoclip, AlternateHistoryHub prezintă scenariul în care Lev Davidovici Troțki ar fi venit la conducerea Uniunii Sovietice în locul dictatorului sângeros Iosif Stalin, care inițial a făcut pact cu dictatorul nazist Adolf Hitler, fără să anticipeze invazia germană din 1941.

Istoricii susțin că datorită conducerii brutale ale dictatorului Stalin, au murit de la foamete, industrializarea forțată, războiul cu Germania și epurări aproximativ 30 milioane de sovietici sub conducerea sa.  Riposta sa a fost lentă, dar în cele din urmă, terminată printr-un carnagiu în Europa Centrală și de Est. Prin ordinul 227 „Niciun pas înainte”,  milioane de soldați sovietici au murit fiindcă erau echipați în mod precar.

„Lev Davidovici Troțki ar fi fost mai radical decât Stalin”, spune vloggerul. Era concentrat pe extinderea comunismului la nivel global. Sub Troțki, sovieticii ar fi invadat în mod preventiv Germania încă dinainte ca Adolf Hitler să-și arate intențiile. Fasciștii ar fi fost nimiciți, iar Holocaustul ar fi fost prevenit de  Troțki care era evreu.

Troțki ar fi fost mai rău decât Stalin

Cu Troțki în locul lui Stalin, Europa tot ar fi fost devastată de marea invazie a Armatei Roșii, într-un scenariu similar cu cel din jocul video Red Alert. El ar fi fost principalul agresor în cel de-al Doilea Război Mondial. Troțki a susținut că revoluția bolșevică trebuie să se răspândească rapid în țările capitaliste pentru ca socialismul conceput de Karl Marx să se răspândească în întreaga lume și să răstoarne capitalismul. Uniunea Sovietică ar fi intrat în război cu Statele Unite și s-ar fi ajuns la folosirea de arme nucleare lansate asupra unor orașe din Rusia.

În realitatea noastră istorică, în urma luptei pentru putere cu Iosif Vissarionovici Stalin din anii 1920, Troțki, care a fost mâna dreaptă a lui Lenin, a fost exclus din Partidul Comunist și deportat din Uniunea Sovietică. A fost în cele din urmă asasinat în Mexic de un agent sovietic, iar Iosif Stalin a rămas la putere, extinzându-și influența în Europa de Est, până la Berlin.

Canalele de istorie de pe YouTube capătă tot mai multă popularitate

De la primele cursuri de istorie prezentate de canalul Crash Course ale scriitorului John Green, tot mai mulți creatori de conținut au devenit inspirați să producă videoclipuri educative cu teme istorice. Primul a fost AlternateHistoryHub, care prezintă scenarii de istorie contrafactuală.

A urmat Simple History,  canalul creat de producătorul și cercetătorul Anthony Barrett care readuce istoria la viață prin animații și prezintă despre cum au trăit oamenii de-a lungul istoriei: cultura lor, evoluția tehnologiei și bătălii. În prezent, se axează pe bătălii, războaie, arme și echipamente militare, toate prezentate din perspectivă imparțială. Armchair Historian este un alt exemplu de succes, înființat de tânărul istoric american Griffin Johnsen, care prezintă videoclipuri animate despre cele mai mari bătălii sau despre evoluția uniformelor, armelor și tancurilor. Și mai este canalul Kings and Generals cu videoclipurile lungi de câteva ore despre campanii militare.  Nick Hodges de la History Buffs prezintă recenzii și analize minuțioase asupra filmelor cu teme istorice care respectă sau nu acuratețea istorică.

Cel mai de succes canal de istorie de pe YouTube este OverSimplified, un alt canal de istorie care se axează pe războaie și revoluții, precum Revoluția Bolșevică,  dar prezentate în manieră comică, cu personalitățile istorice caricaturizate. Canalul are peste 8 milioane de abonați.

Citește și:  Cum se sărbătorea 1 Mai în comunism. Totul în numele poporului român şi al lui Nicolae Ceauşescu

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ed Sheeran a făcut senzație la București! Ce surpriză de proporții le-a pregătit fanilor: ”Nu-mi...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul